3.7.10

Dah start sakit... tanda nak bersalin??

Lepas balik dari Jaya Jusco tu, rasa pinggang macam nak patah.... terus baring n tertidur... try tidur terlentang, bagi lebih space supaya baby boleh pusing ( konon nyer la....) sesak dada tidur camtu, lagi selesa sebenarnya kalau tidur mengiring. Jam 5 petang bila sedar pinggang ni makin sakit, zaman Arman dulu, sakit pinggang juga, gi jumpa doktor dah buka 2 cm...

selongkar hand bag (banyak betul sampah dalam tu, resit, bill, notes), jumpa no hp Dr Halim, terus call dia:

saya: salam doktor, saya.... hari khamis ada jumpa doktor, pinggang saya sakit sangat ni.
Dr Halim:  lambat lagi due kan?
saya: iyer, 20 Jul, tapi yang dua orang tu kan keluar 37 minggu. yang 2nd doktor sambut pun sakit pingggang cam ni jugak.
Dr Halim: Ada tanda lain?
saya: Semalam pagi ada kuar lendir ni banyak juga, mucus plug ker tu?
Dr Halim: warna ada?
saya: jernih, putih, kuning ..
Dr Halim:  Ok, saya sebenarnya ada kat Kuching ni..
saya: (gulp....alamakkkk)
Dr Halim: Tak per awak datang hospital, minta nurse check awak, kalau dah buka dia, nurse akan panggil doktor lain, nanti remind dia call saya. Esok pagi saya balik KL. Anything, anytime just call me, ok.
saya: ok doktor, tima kasih.

Since my hubby jauh, so, saya drive kereta sendiri ke hospital. Ni yang kereta depan, jalan macam siput, buat saya nak hon jer ni.. sakit-sakit ni, nak buat saya cepat marah jer... macam nak jerit " hoiiiii, cepat la sikit, orang nak beranak niii!"

sampai kat hospital, nurse check, katanya tak buka lagi.... memang tak terar nurse tu seluk, sakit betul... saya sampai genggam lengan nurse tu. Masa dulu, Dr Halim seluk, tak sakit pun! pastu nurse terus call  Dr Halim. Dr Halim suruh  nurse check  heart beat baby.

Masa check, ntah apa namanyer dua piring bulat, dengar bunyi jantung baby.. drup, drup, drup, sesekali, bila dia bergerak, bunyi lagi kuat. "136, normal," kata sorang nurse, sorang lagi tulis report. lepas 30 minit dia suruh balik rumah, kalau sakit lagi, baru datang hospital.

Adus.... sapa nak drive balik rumah ni... pinggang macam nak patah...  nak suruh sapa pulak? drive sendiri la.... Pastu teringat, float root beer A&W... singgah kat wangsa walk dulu. kena beli ni, nanti dalam pantang tak buleh minum. Saya dari dulu, nak minum float root beer, tapi kena beli sendiri, tu yang asik bertangguh, kan best kalau hubby ada.

Lalu kat tepi maybank, ingat nak bank in dulu duit bengkung moden. semalam dah call mrs bengkung moden tu, katanya kalau weekend ni masuk duit, dalam hari selasa boleh dapat.  dari tepi jalan, kereta banyak bersusun, oarang  pun ramai.. jam dalam kul 7.45.. aikkk naper pulak ramai orang? oohhh.... awal bulan...

terus ker wangsa walk. nasib baik dapat parking. terus gi A&W. beli float rooot beer double scoop ice cream, mozza burger n curly fries.  cepat-cepat balik umah, nak kejar sembahyang magrib, nak doa supaya baby cepat pusing...

balik rumah, kelam kabut punya hal, ntah camner float root beer, terjatuh tumpah atas lantai... adus....... bibik amik letak kat singki... saya terus sembahyang... after sembahyang, jenguk kat singki, nasib baik bibik tak buang lagi cawan float root beer tu, tapi tinggal sikit jer.. dapat lah saya sekali tegukk... ni yang buat sedih ni........

ni tengah baring kat katil, tahan sakit.... tunggu adik ipar sampai... minta tolong jadi supir hantar ke hospital apa2 jadi malam ni.

Nasib baik dia pun doktor, baru jadi doktor... dia sampai, saya beborak ngan dia... sebab adik ipar lelaki pulak tu, tak der la saya nak suruh dia chek perut, apatah lagi nak suruh seluk! hehehe.. malu sehhhh.....  abis beborak, emosi saya lebih tenang (thanks ayus)....  Dia tanya esok camner, sebab pagi-pagi dia ke HKL. Tak per, my parents tiba early tomorow morning, kata saya.. iyer kerr???? tadi baru ibu call, katanya ayam kampung tu dah tempah tapi tak sembelih lagi... heheheh.. nampaknyer, terpaksa la call ambulan datang esok....

Hopefully, malam ni saya dapat tidur dengan tenang... kalau sakit, tak per, ada doktor standby kat bilik sebelah!

No comments:

Post a Comment