2.10.10

Pertama kali..

Buat Pap Smear... (ingat pertama kali aper heh?) Anak  masuk 3 baru nak buat... Sebelum ni belum ada kesedaran betapa pentingnya pap smear, atau pun sebenarnya takut dengar kawan citer, doktor 'rodok' dia punya bawah.. aduiihhh....

Sapa yang belum buat elok buat tau... Ibu saya yang veteran tu pun antara percaya ngan tak  percaya dah buat 3 kali. Hah! bila bagitau saya belum buat, ibu membebel panjang.. hhahhehehe...

Pap smear ni adalah ujian ke atas sel yang diambil dari servik seorang wanita ( hehe, yer la mesti la wanita, takkan lelaki plakk)..untuk melihat sama ada sel di dalam servik ada mengalami atau menunjukkan tanda2 akan mengalami kanser servik.

Prosedur dia... (pssttt... cuba dapatkan doktor pompuan la yer).. kena posisi baring dengan kali dibengkokkan, macam nak bersalin tu. Pastu doktor akan masukkan alat bernama speculum untuk besarkan pintu di bawah. Ntah kenapa nama dia speculum pun tak tau, kalau ikutkan tu bahasa latin yang bermaksud 'cermin'., Rupa speculum tu macam mulut itik.

Tolong minta doctor sapu gel ker apa ker nak memudahkan laluan. Lepas tu doktor masukkan apanama bender tu ntah untuk ambil sikit sel kat dalam. Tolong bawa bertenang ketika prosedur di lakukan sebab maybe bila kita stress ker keraskan badan ker, otot kat bawah tu turut keras kottt... Sekejap jer posedur dia.. dalam 5 mnit selesai.

Pengalaman sendiri, macam sakit sikit la, macam nyilu pun ada....


macam nii dia..

2 comments:

  1. macamana tak terbaca entry yang ni..
    (excited dapat duyung...hehehe)
    .
    memang tak sakit..
    uncomfortable sikiiiit je....
    percayalahhhhhhh....

    ReplyDelete
  2. Iyer DrSinga... meh la cepat add klinik ker, add kampung ker, tak kisah la asal posmen boleh jumpa. hehehhe.. Nak pos minah topless tu (duyong)...

    ReplyDelete