27.11.10

Penjaga Pantang Shadira (testimonial)

hahaaha.... N3 ni memang lama dah nak buat... baby Iman pun dah 4 bulan dah...

Dulu saya ada buat N3 amik service penjaga pantang (confinement lady) dari Shadira untuk 2 minggu..
nasihat saya tak rugi amik penjaga pantang ni, Memang la, macam mahal sikit, tapi berbaloi.  walaupun saya tempah 2 minggu (14 hari), tapi tak sampai pun 14 hari penjaga pantang jaga saya sebab baby iman warded sebelum penjaga pantangsaya habis servicenya. Tu kita tak rancang lah kan.. dah dugaan tuhan.

Penjaga pantang kat shadira tu ramai. diaorag pun tak tau berapa jumlah semuanya. sebab tak pernah jumpa... dah tu asik dok umah orang jer. heheheh... so, korang tak buleh la, nak orang tu, nak orang ni sebab yg mana penjaga pantang available, dia akan bagi korang.. so kira nasib lahhh...

mula-mula tu (dalam 4 hari) saya dapat penjaga pantang yang tak best.....memandangkan rumah saya ni ada bibik, dia harap bibik saya yang buat.. OK dengan penjaga pantang ni, kena bagi clear.. walaupun ada bibik, memang tugas penjaga pantang untuk serve segalanya  ibu dan baby nyer. jadual yang dia bagi tu sebagai cadangan atau guide line sahaja. so, awal-awal korang bagitau, korang betul2 nak ikut jadual tu ker terpulang kepada korang.

penjaga pantang saya selama 4 hari pertama punya malas. sekali jer brekafast saya dia buat, yg lain bibik atau saya amik sendiri. geramkan... nak tegur mula2 tu segan, orang tua.. saya sabarkan jer la.. tapi lama2 dah tak boleh sabar. baju baby pun bibik saya basuhkan... baju saya mmg saya minta bibik basuhkan wlaupun tu kerja penjaga pantang. eiihhh... saya bukan berkira kalau dia sekali sekali terskip, tapi dia buat dek jer.. malam pun sepatutnya, sebelum dia tido dia kena pastikan baby tu dah tukar pampers, sediakan tempat ibu dan baby tido dan sebagainya.. baru  dia boleh tido.... tapi dia buat dek jer...

lagi satu, dia 'belit' kerja, ok saya bagi dia keluar kejap untuk ambil motor kat keramat, pastu dia kua dalam pukul 2 petang, baliknyer pukul 6 lebih! weehhhhhh, sapa nak pakaikan bengkung, nak siapkan air mandi herba saya, nak mandikan baby???? ok nak bagitau penjaga pantang shadira untuk pakej stay dengan ibu bersalin, dia tak boleh tinggalkan rumah, dia kena mintak kat shadira. shadira akan minta dari ibu bersalin. penjaga pantang tak buleh, minta terus dari ibu bersalin.  saya bukan jenis  berkira, tpi tak suka org pijak kepala.

yg buat saya meletop tu, rumah saya ni hanya saya, bibik dan anak2 jer.. hubby saya dok sabah.. so tak der org laki lah kan... rumah saya lak, mmeg tak der anak kunci...  dia dok kat bilik tetamu, kalau nak salin baju jer.. ok lah kunci, tp dia ni style dia asal masuk jer kunci...  pastu bila dia keluar bilik, dia tekan kunci dari dalam... dah terkunci plak.... pastu dia siap kata dia nak robohkan pintu bilik saya... amboiiiiiii! sapa nak bayar tuuuuu....

Hubby saya kata tak per la... sabar... ehhhhh... nak sabar apa? bayar mahal2, service tak bagus plak... saya pun call shadira tu, reject penjaga pantang. saya nak yg lain.. hari tu juga saya suruh dia balik.. sebab tak payahlah nak dok umah ni, kalau malas2.

Esok tu, wakil shadira datang 2 orang dengan penjaga pantang baru.. diorg minta maaf, hantar penjaga pantang camtu. baru saya tau, penjaga pantang tu macam ada masalah disiplin. Kira Shadira ni bagus la sebab betanggungjawab. Yang penting korang kena tau lah hak korang. Dan berani mempertahankan hak korang.

penjaga pantang baru nama dia Kak Ila. Pastu hidup saya kembali ceria dan bahagia.. Kak Ila Paling Best! Orang nyer rajin (terlebih rajin).. siap teman saya pergi hospital... time makan paling best, masak sedap, dia bagi saya makan secukupnya, sebab dia kata breastfeed kena makan cukup, kalu tak camner nak ada susu. wahhhh logik sekali.  family saya pun senang dan suka ngan kak ila. sampai skrg masih sms dengan dia.. tanya perkembangan dia.. sekarang ni dia jaga kawan saya kat setiawangsa....


Sup ikan haruan, ian bilis goreng dengan lada potong, brokoli dan fish ball.




sup bebola daging, kobis bunga dan lobak putih, ikan haruan goreng asam halia dan air mas cotek
(perghhhh... ni paling buat saya terliur)

9 comments:

  1. pehhhhh...
    setimbun nasinya!!

    ReplyDelete
  2. Salam kenal..got to know your posting ni from Azza, thanks so much for sharing. :D

    ReplyDelete
  3. salam hanz, thanks for visiting... sharing is caring..kan... :)

    ReplyDelete
  4. Bagus ye, komplen je terus dapat ganti, kira sykt tu bertanggungjawab. Kalau kita ambik yg perseorangan dah tentu kantoi tengah jalan. Last last takada orang nak jaga kita.

    ReplyDelete
  5. Biba, betul mmg bertanggungjawab, hari ni repot, esok dapat pengganti. tu yg bagusnya kalau dengan sharikat, kalau orang perseorangan tak tentu dapat ganti. thanks for visiting

    ReplyDelete
  6. salam, bila sy terbaga blog ni sy pon terpanggil nak komen pasal penjaga pantang shadira ni.. sy xde blog so sy xde tempat nak tulis ketidakpuasan hati sy.. sy rasa apa yg sy kena lagi teruk kot..
    penjaga pantang yg pertama tu memang malas yg amat padahal dah berumur.. bangun tido je dah dekat kul 8pagi padahal sy dah bangun pagi ngan baby utk mandi, urut and berbengkung suma. sy ni memang xde bibik tapi ada mak mertua yg jaga anak2 lain.. penjaga pantang ni dah la masak x sedap pastu keluar umah sesuka hati je.. masa first keluar umah tu dia kata nak ambik barangan bertangas.. dah la belasah husband punya motor, kuar kul 12t-hari balik kul 4ptg.. second time kur pukul 2ptg balik kul 6 ptg, kata nak gi bank kuar duit.. eh, eh kita ni bayar dia utk jaga kita last2 dia pulak yg pegi buat hal personal.. malam2 memang dia siapkan mkn, air mandi & mandikan baby.. kul 9 dah masuk tido.. xde siapkan air minum ke atau tanya nak apa2 lagi ke.. memang pemalas & x worth d money la.. dia bertahan dlm 5 hari jer pastu mintak tukar CL.. CL ganti tu sy dpt nama k.ila juga.. xtau la kalau org yg sama tapi k.ila ni ni org perak pastu masak meamng marvelous.. siap masak utk hubby & anak2 mkn lagik.. pastu dia jaga memang best sbb baby memang ada ngan dia je.. apa pon, since dah ada pengalaman ngan this company, i will get CL from other company la for my coming baby ni.. :)

    ReplyDelete
  7. Rasanya orang yg sama kot . Kak Ila yg jaga I tu pun mmg dari perak :)

    ReplyDelete
  8. K.ila nie x jaga area perak ke? huhu...nak jugak.

    ReplyDelete