24.12.10

tentang TENET

Pernah dengar ‘tenet’?. Masa belajar dulu saya banyak kali guna perkataan tenet.


Contohnya:

Saya:  Is, ko ni asik takder jer kat bilik ko, ko gi mana?

Is : Aku pegi bertenet la, apa lagi. Biaser la, hujung minggu kan.

Saya: Ko pergi bertenet dengan sapa?

Is: Tentulah ngan boypren aku. Tak kan lah ngan boypren ko plak.

Saya: Aku tau la tu (siap ko Is, kalu ko tenet ngan faiz). Maksud aku, ko berdua jer ker?

Is: Tak, aku pergi dengan Ayu. Ayu tenet ngan Magrib (serius, diorag memang couple tau). Aku dah ajak Mia. Dia tak nak. Dia kata dia dah insap. Dah tak nak tenet-tenet ni lagi...Dia nak jadi baik macam ko!

Saya: Suka hati ko la.. dah nak exam ni, rajin-rajin la baca buku (saya memang budak baik)... kang kalau ko fail, teruk kau kena ngan mak ko, mak ko dah lah garang macam Singa.  Takut aku.. Sekali di ngap ko... yer lah! Singa la katakan...

Is: tak baik ko kutuk mak aku, nanti aku report ngan daddy aku tau.. sob..sob..sob...


OK, kesimpulannayer, tenet adalah ’berdating’, ok.. maaf drama agak panjang sikit, terlebih dari objektifnya ;p.. Musim promosi kawan bloggers... (tertanya2 sama ada mereka sudi promo blog saya ni.... ngehh..ngeh...ngehhh...)

Sebab dah selalu guna, hanya tau tenet tu berdating.. maka nak jadi cerita, bila amik English Test. Ada soalan objektif.. cara makna sesuai gitu... hah! Takder satupun sama makna dengan berdating...

Meh tengok makna tenet, (bagi yang terrar English, sure you all already know the meaning of tenet.. ishh.. speaking plak)


Tenet: n principle, rukun: this is a basic ~ of socialism, ini adalah rukun asas dalam sosialisme.

Pssttttts… ada orang kata, kalau nak terrar English, cari kamus English-English… jangan cari English-BM… Tapi kan… kalau semua orang beli kamus English-English, sapa nak beli kamus English-BM?? Kesian tau, nanti kamus English-BM tak laku… kita kan kena adil, kena beli barang buatan Malaysia…... (alasan....)

6 comments:

  1. hihihihi tenet ..
    lama tak guna perkataan kat tu .
    lagi satu yg top word gak masa kat aspuri SHAH PEKAN ..spentot hehehehe *seluar kecik ;p

    ReplyDelete
  2. hahaha tu saya tak pernha dengar pulak... buleh tambah dalam kamus nii.. hehehe

    ReplyDelete
  3. errkk.mengapakah aku jadi pelakon dlm drama ini (cewah..xnak ngaku dulu pegi tenet).
    kehkehkeh...

    ReplyDelete
  4. hahah.. Is dulu tenet kat ner? tasik PKNS? lomantik gitu hehehehe

    ReplyDelete
  5. kihkihkihhhhh....
    mengapakah aku terjebak sama nihhhh.....

    ReplyDelete
  6. alehhh... saja nak nak memeriahkan drama ni.. :)

    ReplyDelete