8.3.11

Emergency

Good boy, Iman!!! Ni 1st time, guna baby car seat. Sebelum ni, bibik atau saya yang pegang dia dalam kereta.

Dah hantar amirul sekolah, hantar En Kaki Pancing gi kerja sebab hujan, kalau tak dia gi kerja naik motor hari ni.

Pastu amik bibik, Iman dan Arman gi hospital. Bibik turun darah. Dia keguguran. Saya dapat cuti emergency dua hari.

Hari ni masuk ward. Lepas jumpa doktor, balik rumah dengan Arman dan Iman. Hhhhhaaaaa! Tu pasal la Iman kena dok kat baby seat tu. Nasib baik tak meragam. Risau gak tadi.
OTW balik, singgah KFC, beli happy meals. Tak sempat nak masak lunch bebudak tu, kena kemas rumah.

Jap lagi, Amirul balik sekolah pagi. Nak siapkan dia pulak untuk sekolah agama.

Bila En Kaki Pancing balik kerja petang nanti, baru nak jenguk bibik kat ward. Semoga dia cepat sembuh.. Saya dah tak larat :(

Bibik baru dijangka sampai dalam minggu ni. Hopefully dapat yg ok. Nak amik yg muda salah, nak amik yang tua salah. Serba salah dibuatnya.

Kalau amik yg muda, larat ah dia nak main kejar-kejar ngan boys tu, kalau yg tua larat ke dia nak layan 3 boys. Nak kemas rumah lagi. Tapi kalau amik yg muda, hah! Ada risiko jadi plak macam bibik skrg.

PsStttt... Saya 'trauma' sikit amik bibik berumur ni, sebab bibik dulu, saya amik yang tua sikit, takut dia ngorat En Kaki Pancing. Memang dia tak ngorat En Kaki Pancing, bukan taste dia kot. Tapi dia ngorat ayah saya di kampung pulak! Hahahah.. Ya, sila kan gelak. Ini bukan cerekarama. Ini mmg berlaku. Bila teringat ni, saya pun tergelak. Tapi masa tu berlaku, saya mmg jadi 'taufan'. Kesian kat ibu saya. Nasib baik ayah tak layan bibik tua itu. Habis ajer pantang (masa bersalinkan Arman), pack barang dia, hantar dia balik.

Camner dengan bibik you all? Ok tak dia? Dah berapa lama dia tinggal dengan you all? Ada tips tak untuk bibik baru saya? Meh la share sikit. Tkasih ek.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

17 comments:

  1. kes bibik ngorat ni mmg penah sy alami sis..
    masa sy kecik2 dlu masa tu ada adik baby jd mak amik la bibik..
    mula2 bibik berumur sikit la pas tu dia nk balik ganti ngan yg muda.. yg ni mmg gatallllll...
    ada ke nk ngorat abah sy... mula2 x perasan tp lama2 dh obvious sbb bila bapak sy balik keje dia slalu sibuk2 nk mandi la ape la...
    sy kakak sulung yg garang..
    bila nampak cmtu mmg marah la..
    kakak tu pn malas..
    dia siap pesan ngan adik, kalo kakak nk balik skolah kejutkan dia.. teruk kn!

    ReplyDelete
  2. -saya takde bibik. tak percaya bibik, at all.

    ps: sungguh lawak dengar cerita you. Tak sangka bibik yg dah tua bleh pulak pi menggatal kat ayah you. :)

    ReplyDelete
  3. aiyooo..ngorat bapak pulak???????
    perghh...musti bapak akak hemsem kan?tercabar encik kakipancing

    ReplyDelete
  4. kesian bila bibik ada masalah,lagi kesian pada tuan tanah. huhuhu.. tak terkejar nak buat semua, tapi kelakar+seram lak bila bibik tu meng'goda' bapak akak... kihkihkih...
    moga akak dapat bibik yang boleh diharap yang tak mendatangkan masalah, saya takde bibik cuma pengasuh anak2, malam dan weekend sendiri buat sebab tak suka ada orang lain yang uruskan hal dlm rumah. hehehe... lain org lain caranya kan...

    ReplyDelete
  5. hehe kelakar...tapi tu lah realiti kan akak..i takder bibik so takder pengalaman lagi..selalu dgr ceta org jer..

    ReplyDelete
  6. hai awak :) saye da join awak :) follow me back ok :) http://tayarpancit.blogspot.com/2011/03/rasmi-senarai-pasukan-f1-2011.html

    ReplyDelete
  7. yeayy.. iman good boy! muaaahs iman!

    ada bibik dulu, ngorat pakcik saya sampai dia bercerai dgn wife dia n kawin dgn bibik tu. hampeh tul.. pakcik saya tu bukan ensem pun, gumuksss lak tuh

    ReplyDelete
  8. abah mesti hensemmm ... :)

    ReplyDelete
  9. Cik Fiza: hahahaha... nasib kita serupa.... nasib baik kita ni anak ayah yang garang..... heheheheh

    ReplyDelete
  10. DaddyZiyyad: heheh.. nak bidang kerja kami suami isteri macam ni.. kalau tak der bibik, lagi susah di buatnyer... heheh

    ReplyDelete
  11. Is: kalau ayah akak muda macam dulu, sudah pasti en kaki pancing tercabar :)

    ReplyDelete
  12. Aizamia: kami suami isteri balik rumah masa tak tetap.. dulu hantar pengasuh.. pengasuh asik komplen.... saya kengkadang berangan jadi housewife.. best...

    ReplyDelete
  13. Lily: heheheh.... macam-macam citer bibik... dapat majikan yang baik, dia saja 'test kad'.. amarah kita....

    ReplyDelete
  14. tayar pancit... huhuhuuu... nanti kita singgah sana ek. macih...

    ReplyDelete
  15. DrHanie; muahhhhh.... kat Dr Hanie balikk.. neghehee....

    seram kan bila jadi macam tuuu? mana akhbar Indonesia yang bising cerita kata majikan sini kejam... tak semua majikan kejap.. ada yang baik... sampai diri sendiri jadi mangsa....

    ReplyDelete
  16. DrSinga: hehehehhe.... see the leg maaaa.....
    (his leg not my leg) hehehehhe

    ReplyDelete
  17. first of all thx sebab jenjalan kat my page.. second our boys ader nama yang sama.. Adham.. eheheh semoga friendship berkekalan.. n thx sbb ckp pasal my header.. do u think its true..???

    ReplyDelete