19.4.11

Ophthamalogist Part 2





Ini gambar-gambar yang saya ambil masa appoitment dengan  Ophthamologist hari tu.  Memang sah Amirul rabun. Patutlah tengok TV asik dok depan jer. Tak sure pulak macam mana di kat dalam kelas. Nampak ke apa yang cikgu tulis kat depan?.

Ophthamalogist kata, budak bawah 12 tahun memang ada kes berlaku rabun waktu kecik. Mungkin disebabkan otot belakang  mata tidak sensitif lagi. Kalau bagi pakai spek, ada juga kes, mata yang rabun akan bertambah baik. Dan ada juga kes yang kekal memakai spek. Lagi satu dia maklumkan, selalunya kanak-kanak bawah 12 tahun, tidak boleh check mata kat kedai mata. Kena pergi hospital. Wakaupun kedai cermin mata ada Opthamalogist, mungkin kedai tersebt tidak ada alat yang sesuai untuk kanak-kanak. Di hospital, Ophthamologist akan bagi surat kecil untuk dibawa ke kedai spek mata. Bila kami pergi kedai spek mata, mmg dia akan minta surat doktor bila kami bagitau yang kami nak buat spek Amirul. Wahhhh... bertanggungjaab jugak kedai tu. Not sure lah, kalau ada kedai cermin mata yang lain terus chek mata walaupun alat-alat tak sesuai untuk kanak-kanak. Yer la kita, bukan pakar, manalah kita tau kan..... sebab tengok alat  kat hospital macam sama jer dengan kedai cermin mata.


OK.. ni dia gambar Amirul dengan spek mata dia.



Semalam adalah hari pertama dia ke sekolah dengan spek. Balik kerja tak sabar saya nak tau apa respond kawan-kawan dia. Khuatir dia diejek, nanti dia tak nak pakai spek ke sekoleh. Tapi dia cakap, bila dia masuk kelas jer... kawan-kawan dia kata "Fuyoooooooo, Amirul pakai spek laaaaa".... hahhahaha.... Dia macam sengeh bangga jer masa dia cerita... rasanya macam 'gaya' lah kottt... hahahahaha...

15 comments:

  1. siannya amirul, sapa yang rabunnya, mak dia ker bapak dia?

    ReplyDelete
  2. :) takper. tetap hensom...

    ReplyDelete
  3. Fid dr darjah 6 dh pakai spec =)
    Zaman dolu2 tu pakai jenis spec plastic besar2 tu heeee. Mcm nerd.

    Skrg2 nih comel jek pakai spec. In style dh. Org tk perlu pakai spec pun nk pakai. =D

    ReplyDelete
  4. memang stylo la amirul :))

    kalau budak below 12, usually memang optometrist takkan pandai2 buat spek.. diorg mesti suruh refer pakar dulu

    ReplyDelete
  5. fuyyoooo smart wooooo..
    amirul nk ngorat boleh hehehehehehhe

    ReplyDelete
  6. saya start rabun lepas pmr...huhuhu..

    bagus kedai spek yg u pergi tu..bertanggungjawab

    ReplyDelete
  7. smart.. hensem dak amirul..
    (sedang membayangkan member2 amirul cakap ape..) hehehe..

    psstt: saya baru tau yg budak bwh 12 tahun mesti ada surat dari doc bila nak buat cermin mata.. thanx for d info..

    ReplyDelete
  8. siap kaler biru terang frame dia!!! ;) nice ;) lagi bersemangat lah dia nak ke sekolah ;)

    ReplyDelete
  9. so next time kite set bila ada appointment kat hospital.. mana tau betul2 dapat jumpa... ;)

    ReplyDelete
  10. Cute 
    I ingat masa i sekolah rendah dulu ada sorang ni pakai spek tebal yg amat..tapi bila dah besar @ dah tua skrg ni.. Spek dia biasa je taklah setebal zaman dolu2.

    ReplyDelete
  11. tetap hensem n look more byk akal hahaha

    ReplyDelete
  12. buatlah yang macam Harry Potter!!
    :)

    ReplyDelete
  13. MMmmmm tok bah tengok dah mcm besar Amirul pakai cermin mata...mcm atok pulak...

    ReplyDelete
  14. pegi check kt spital mana..anak sy darjah 4 rabun gak..

    ReplyDelete
  15. patron: heheheh saya dan hubby juga pakai spek

    effa: thanks dear..

    misfyd: hehehehhe memang macam2 style. mula2 dia pilih warna purple... hehehe

    drhanie: optomestrits, apa tu yer?

    cikfiza; buleh, no prob :)

    daddyziyyad: dulu tak tau, ada juga kedai spek yg suruh duduk depan benda tu tengok gambar hot iar ballon dalam dia

    aizamia: thanks :)

    cekkeya: dia rasa macam stylo :)

    womanish: huhhuuu.. sekarang ada laser lagi, nak kasi tak pakai spek... zaman teknologi..

    cikpuanizazi: hehehhe thanks

    Cik Bah: huhuuuu yer ker macam atuk dia? tahnks yer Cik Bah datang sini...segan plak ;D

    Pok Su: kat HKL jer sebab followup eczema dia kat situ... derm yg suggest pergi check mata... tahnk for visiting my blog..

    ReplyDelete