23.6.11

Apa beza beca Pulau Pinang dengan beca Melaka?

Beca  di Melaka, pemandunya mengayuh basikal di sebelah tepi penumpang.
Beca di Pulau Pinang, pemandunya mengayuh basikal di belakang penumpang.

:)

Kalu ikut hukum fizik, yang manakah lebih mudah mengayuh membawa penumpang (bayangkan jika penumpang mempunyai jumlah berat badan yang sama) ?  Beca Melaka atau beca Pulau Pinang?

Ada yang tahu?? ...



Ibu dan ayah saya bersama Amirul naik beca di Ferenggi Walk, Pulau Pinang. Jauh berjalan, one way kami berjalan kaki, bila nak patah balik ke parking kereta kami dah tak larat nak jalan,
jadi kami naik beca beramai-ramai.



Lampu warna warni menghiasi kedai2 di Ferenggi Walk. Sangat cantik di waktu malam.
 Harga bermula dari RM20.


rambang mata, kalau ada duit banyak, saya nak beli semua



kraftangan dari kayu yang sangat2 cantik

ukiran patung-patung kayu yang unik



yang ni pun cantik. saya suka.  tapi tak beli ponnnnn...

Selain dari gambar2 di atas, banyak juga beg-beg jenama tiruan, tshirt jenama tiruan dan macam-macam lagi yang ada di Ferenggi Walk. Kalau ke Pulau Pinang, wajip singah ke Ferenggi Walk tau. Terutama kepada penchenta kraft seperti saya :)










4 comments:

  1. beca dikayuh dari belakang lagi senang kut sebab kita menolak.. kalau sebelah macam susah je.. tapi itulah tarikan di Melaka dan Pulau Pinang kan.. ;)

    ReplyDelete
  2. Bagi saya, pengayuh beca di belakang mungkin lebih mudah, sebab hanya perlu menolak ke depan...ehehehe..

    Oh, macam2 ada kat Feringgi Walk ni ya..selalu lalu aja naik kereta, tak pernah singgah turun tengok

    ReplyDelete
  3. klu mcm tuh, sian sket pngyuh beca dkt Melaka. ;)

    ps-sy bru tahu ada pbezaan antara beca melaka dan p.pnang. ;) tqqqklu mcm tuh, sian sket pngyuh beca dkt Melaka. ;)

    ps-sy bru tahu ada pbezaan antara beca melaka dan p.pnang. ;) tqqq

    ReplyDelete
  4. Aizamia:betul kotttt jawapan tu... teringin nak naik beca melaka plak heheh

    DaddyZiyyad: hehehe betul kot.... elehhh.... pergi lah turun kejap. alang2 dah lalu situ

    Cekkeya: betul kesian. nak2 kalau badan penunpoang besar.... berpeluh gak welcome dikk, sharing is caring :)

    ReplyDelete