15.6.11

makan, makan, dan makan

Ni laporan JJCM kat Penang baru-baru ni. Ni citer bab makan dulu ehhh...

Chek suka pi Penang... betui ka penggunaan vocab tu? heheheh... syurga makanan di Penang.. memang best!!! Mula-mula nak cari apa??? mestilah nasik kandar kan... musti ada org kata, 'aalla..... kan NZ pun ada, lagi best!'..

Tak setuju..... kat Penang lagi best!!! Mungkin sebab rempah dia buat sendiri ker hapa. Atau mungkin sebab environment menjadikan nasik kandar kat sana memang menjilat hingga ke siku... Fullamakkk..... slrupppp..sambil kesat air liur meleleh teringatkan nasik kandar hehehehe teringin nak makan nasik kandar beratur tengah bandar macam kawan saya Hani cadangkan.....tapi apakan daya, dia bukak malam, tak dapat nak pergi... Hani kata, ayam madu dia paling best....



mamak, kari kapala ikan satu!!!!!!!

pastu, apa lagi kengkawan kalau ikut top fav food kat Penang ni??? Tak lain dan tak bukan ialah char kwee teaw... nyum!nyum! Sini, nak tumpang tanya mana-mana readers/followers yang memang asal orang Penang.. tolon habaq check satt no.... kalau saya pergi beli char kwee teaw kat KL, tukang masak kata, kalau Penang punya mesti ada kuah... sebab kuah khas dari Penang... ok lah boleh terima.. sedap pun sedap... punya lah lama saya percaya sehingga pergi ke penang, saya percaya memang berkuah... tapi bila saya beli char kwee teaw DI penang... rgupa dia macam ni...

kering pun kering lah. Tapi memang sedap.. macam nak sental dua pinggan sekali makan...

pastu, pastu, apa lagi??? hehehe.... kalau gi penang, jangan lupa pekena sate/satay kambing... fuhhhhhh... memang sedap...


Bukan orang besar jer kata sedap. tengok Iman....hhehehe... kesian plak melopong tengok kami makan. saya try suruh dia rasa.. macam tu lah gelagat dia... heheheh

Pastu, masuk dalam carta top, ialah jeruk!!!! hihiii.. sapa 'hantu' jeruk macam En Kaki Pancing.. memang akan sengeh sampai telinga. fuuuhhh... Macam-macam jeruk ada. yang tak pernah tahu/tengok sebelum ni, pun ada kat penang. Ni kami pergi chowrasta... parking memang jauh sikit. org KL, jangan cuba nak side parking kat tepi jalan yer. Baru tayar kereta tiba, saman sampai dulu.. heheh balai polis kat depan tempat tu.. so dah memang ada polis kat situ


pilih, pilih jangan tak pilih...

huuhuuu.... ada banyak lagi, fav food kat penang. Tak sempat nak pekena macam pasembur... sotong kangkung....

Kalau nak pi penang, before pi, tanya dulu org penang. Tak macam kami, dah sampai baru nak call tanya. Tu yang tak dapat nak rancang nak makan semua... aiseyyyyyy.....hehehehe.. tak pe, next time kami pi penang lagi!!!!!





4 comments:

  1. char koey tiau penang mmg basah,berkuah..saya suka makan kat Bayan Baru..kedainya nama Sani char Koey Tiau..ataupun ada sebijik kedai ckt juga kat Bayan Baru, depan flat kat roundabout tu..

    Penang mmg syurga makanan. Dulu saya sanggup drive balik hari from KL, semata mata nak makan CKT, pasembor & nasi kandaq :P

    ReplyDelete
  2. Iman dah pandai makan sate??

    caya lahhh......

    ReplyDelete
  3. sedapnya.. betul2 sesi menternak lemak kalau ai ke sana.. sedap2..

    ReplyDelete
  4. nmpk mcm kemain akak menyumbat mulut iman.hahaha

    ReplyDelete