9.8.11

Williams Syndrome @ ABC News (Part 2)

Ok, sambung lagi....

Part yang ni, fokus kepada kekurangan (Williams Syndrome) WS dan juga harapan pada WS yang sudah dewasa.




Terima kasih kepada mereka yang meluangkan masa menonton dokumentari ini (part 1 and Part 2).

Thank you ABC News!

4 comments:

  1. thank you for sharing this ayin.
    "is it a curse or a blessing?"

    It's Blessing. org yang membahayakan mereka yg curse...

    mereka full of love :))

    ReplyDelete
  2. kak ayin, saya pg td ada baca2 utk reserach saya sket (music & psychology), skali ada satu part psl mereka yg ada WMS ni, bagus dari segi music. saya quote ye:

    " WMS individuals tend to display rich, colourful and creative use of vocabulary, and abilities in music perception and production. In a recent study in which a group of WMS individuals as well as control group performed an echo clapping task, WMS participants were as accurate as controls. However, the "errors" produced by the WMS groups tended to be CREATIVE ELABORATIONS that preserved the pulse and meter of the original stimulus." (Lvitin & Bellugi).

    Also, WMS children often exhibit an attraction to broadband noise - some parents have reported that their WMS chiildren can identify makes and models of cars and vacuum cleaners based on the sound of their motors alone!

    Masya Allah, kelebihan mereka yg kita x ketahui sblm ni. Mungkin jd the next Mozart, siapa tahu kan?

    ReplyDelete
  3. Effa: thanks Effa... *hug*

    Unknown: welcome

    Oyis: thanks oyis. MMg WS ni mmg sensitif pada lagu. kalau ikut 'research' akak pasal WS ni, ada juga WS yang mampu nyanyi banyak bahasa walaupun tak paham, sebab dia lebih tertarik pada melodi lagu tu. Now kat Williams Syndrome Association, penyanyi2 country datang sana untuk sama-sama cipta lagu, dan diorg perform masa anugerah muzik country yg lalu. Untuk Iman, akak rancang nak masuk belajar alat muzik dalam umur dia 4 tahun ker nanti.... mmmrmmm tak sabar... Thanks again Oyis

    ReplyDelete