28.5.13

Ibu, sorry kulit abang bersepah

Itu yang Amirul selalu sebut setiap kali saya kemaskan bilik dia. Memang bilik dia akan ada habuk kelabu coklat hasil pengelupasan kulit eczema. Ramai kawan yang lama tak jumpa selalu bertanya khabar kulit Amirul. 'On off' jawab saya ringkas merujuk kepada eczema nya yang kejap ada kejap tak ada.

Syukur saya semenjak dia bersekolah rendah, eczema di bahagian muka dan kepala tidak ketara dan tidak seteruk dulu. Kalau dulu, style rambut Amirul memang pendek yang amat sangat. Sama seperti rambut Mawi sewaktu zaman kegemilangannya dulu.

Sekarang kalau kita suruh Amirul potong rambut macam tu, mau dia merajuk berhari-hari. Malu katanya. Tak nak kawan-kawan ejek. Setakat ini, dia tak pernah cerita ada kawan-kawan yang ejek kulit dia. Walaupun ada juga kadang-kadang ada jugak budak yang suka mengambil kesempatan. Contoh menggunakan bola atau reket badminton dia, tapi bermain dengan orang lain. Amirul hanya duduk di tepi melihat mereka. Sedih pulak bila saya dengar.

Saya selalu bagitau dia, dalam bidang sukan, ada kategori masing-masing. Ada yang pantas, kuat, tinggi, jauh, dan tepat. Saya mencadangkan Amirul memilih sukan jenis 'tepat'  seperti memanah atau menembak. Saya agak yakin sebab setiap kali dia main baling selipar dengan supupu-sepupunya, nampak senang ajer selipar-selipar yang disusun jatuh berselerakan dilontar  Amirul.

Musim cuti sekolah ni, kulit dia nampak molek sikit sebab berkurung di rumah. Kalau di sekolah, bersukan, berpeluh, berlari, bermain, memang naik gatal-gatal kulit dia. Kalau dia menggaruk tu, sampai saya terpaksa memujuk merayu supaya dia berenti menggaruk. Memang leka, itu yang berterabur merata kulit kering dia.



Kulit dia sekarang yang bertambah baik :) Alhamdulillah.

7 comments:

  1. hopefully he will out grow it bila besar nanti

    ReplyDelete
  2. alhamdulilah semoga amirul bertambah ok....kak ita ada tengok kat tv...ada budak ne kena eczema..lepas tu prof ..yg jual gamat hellin tu...nampak bertambah baik kulitnya...kak ita pun susah hati juga..si kak arisya dah kurang eczemanya sekarang beby arryan lak...

    ReplyDelete
  3. kesian amirul. aisyah ada gak eczema tp x teruk, tp kulitnya sensitif. kalo kena gigit nyamuk pon mcm kena gigit apa je bengkaknya huhu... sedihkan kalo anak kita kena pulau dgn budak lain. kat sekolah baru aisyah di msia ni pon, ada jg dia kata budak2 x main dgn dia, sbb diorg dah ada 'other friends'. budak2 kat taman plak, kdg mcm main, kdg mcm buat dunno. sedih plak tgk, especially kalo dia mcm x faham pon org x nak main dgn dia. last2 kita yg panggil dia suh masuk umah. saya x pasti kalo mcm tu nak biar je ke dia expose and selesai masalah sendiri or nak panggil dia balik. tp kalo jd dpn mata mmg x sampai hati lah kak. kalo sampai amik raket mcm amirul tu, lagilah... mmg saya akan tegur budak tu, or at least cpt2 suh anak saya balik aje

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah.. moga keadaan dak Amirul bertambah baik dari sehari ke sehari.. ;)

    ReplyDelete
  5. Mas...bleh try produk minyak kelapa dara. Aku x ingat la plak brand apa...tp aku taruk kat Iman masa rashes dia tu, mmg elok sgt2...ada sabun n oil. Function pon salah 1 utk eczema

    ReplyDelete
  6. Salam Kenal.. Semoga Amirul cepat sembuh.. Anak saya pon ada severe eczema..tambahan dengan cuaca kering dan jerebu, habis pipi berdarah2.. Anak saya ecema since 2bulan..sekarang nih da 9bulan..mmg xtido malam sebab dia bergaru..bangun pagi, sure kulit mati bersepah atas cadar..Saya guna moogoo since masuk support group NHAAE kat FB.MMg ibu bapa yang ada anak E nih kene byk berkorban dan bersabar..Saya pon risau camnelaa org keliling layan anak saya nanti..Sekarang pon kalau berjalan e luar / g klinik, dengar je org cakap "eee..teruknya kulit dia.." ada jugak yang melarang anak derang dekat ngan anak saya..huhu..sabar jela..ini pahala mudah untuk kita kan..

    ReplyDelete
  7. Salam perkenalan. Boleh cuba treat secara natural guna produk Tropika Baby Skin Care. Ada baby soap, baby oil, & supplement utk minum. Based on minyak kelapa dara, xder bahan kimia, xder steroid & xder parabens. Alhamdulillah dh byk customers feedback yg positif mengurangkan ezcema anak masing2. Boleh digunakan dr umur baby ke dewasa. Yg penting keluaran bumiputera muslim.

    Boleh visit www.tropikababies.blogspot.com atau FB - Tropika VCO & Medela Swing Maxi utk info lanjut, atau boleh contact sy.

    Harap dpt membantu mommies ezcema.

    ReplyDelete